Stabile boligpriser – godt nytt for alle som har og vil ha boliglån

- PENGER.no

Boligprisene for juni viser et flatere boligmarked. Dette gjør at administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge ser lyst på boligmarkedet for resten av året:

– Etter at prisene steg en del i første kvartal, har prisutviklingen flatet ut i andre kvartal. Vi forventer at utflatingen fortsetter ut året, noe som vil være en sunn utvikling, sa Dreyer da prisene ble presentert i Oslo i formiddag.

Følg Penger.no på Facebook!

Nesten rekordomsetning

Det ble i juni 2014 solgt 9.040 bruktboliger, en økning på 0,8 prosent fra samme periode i fjor. Så langt i år er det solgt 44.666 boliger, noe som er 1,9 prosent flere enn i fjor. Faktisk er salget i første halvår det nest beste halvåret for boligomsetning siden 2006.

– Aktiviteten i boligmarkedet er høy. Det er blitt solgt mange boliger i juni, og samlet for første halvår er det kun en gang tidligere blitt solgt flere boliger enn i 2014. Vi ser også at salgstiden går ned, og tilbudssiden med boliger til salgs har normalisert seg. Boligmarkedet fungerer godt de fleste stedene i landet, sier Dreyer.

Lenger tid for salg

I juni tok det i snitt 33 dager å selge en bolig. Dette er tre dager kortere enn i mai. Men mai hadde mange fridager, så dette er ganske normalt.

Samtidig er det litt færre boliger for salg enn tidligere. Ved utgangen av juni var det 13.673 boligannonser på Finn.no, en forsiktig nedgang sammenlignet med i fjor.

Venter 2 prosent stigning i boligpriser

På bakgrunn av boligmarkedets utvikling i første halvår og utsiktene for resten av året, reviderer Eiendom Norge sin prognose til en oppgang på 2 prosent i gjennomsnittlig boligpris fra 2013 til 2014. Ved starten av året var forventningene en nedgang på 1-3 prosent.

– Boligmarkedet har utviklet seg vesentlig bedre i første halvår enn forventet.  Markedet har normalisert seg, og vi forventer en fortsatt god utvikling i andre halvår, sier Dreyer.

Dreyer er ikke alene. I Sparebank1 sitt Boligmeter forventer de aller fleste prisstigning de neste årene.

– Vårt ferske Boligmeter for juni viser at ti ganger flere forventer prisvekst enn prisnedgang det neste året, sier Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1. Dette er et kraftig hopp siden mars i år.

Les på Dine Penger: Her kan det bli boligboom!

Roser bankene for mer boliglån

Dreyer gir bankene “skylden” for at boligmarkedet har hatt en forsiktig vekst i vår:

– Den viktigste årsaken til skiftet i markedet er en mer offensiv banksektor når det gjelder utlånspraksis, noe som har skapt optimisme blant aktørene og en økt evne til å gjennomføre boligkjøpet, sier han.

Les også: Best rente til de som har medlemskap

Forskjell landet rundt

Mens boligprisene i de tre største byene følger hverandre ganske greit, er det større svingninger når vi går lenger ned på listen.

 

Pristtigningen i Oslo, Bergen og Trondheim.
Pristtigningen i Oslo, Bergen og Trondheim.

Figuren over viser prisutviklingen i Oslo (blå), Bergen (gul) og Trondheim (brun). Her er prisutviklingen forholdsvis jevn.

Ser vi derimot på Tromsø, Stavanger og Kristiansand, er bildet et helt annet. Stavanger og Kristiansand lå tidligere høyt oppe, mens Tromsø hadde en lavere prisstigning. Det siste halvannet året har bildet derimot snudd, og prisene i Tromsø har steget mens byene sørpå har sunket. Økt boligbygging i Stavanger og Kristiansand er forklaring på dette.

Prisstigningen i Kristiansand (grå), Stavanger (rød) og Tromsø (sort).
Prisstigningen i Kristiansand (grå), Stavanger (rød) og Tromsø (sort).

Sov godt om natten!

En forsiktig boligprisvekst er antagelig det beste som kan skje alle som er i boligmarkedet; eiere, selgere og kjøpere:

Boligeiere: Verdien av egen bolig stiger. Det betyr at du fortsatt får avkastning på boligsparingen din. Det er viktig i det lange løp, men også hvis du ønsker refinansiering.

Boligselgere: En forsiktig økning i prisene er godt for som skal selge – for nå vil kjøperne fortsatt få lån! Galopperende prisvekst vil stenge mange ute fra boligmarkedet, og det er ikke godt nytt for deg som skal selge

Boligkjøpere: De som skal kjøpe vil fortsatt kunne få gode lånetilbud. Rentene på boliglån er i dag meget lave, og fremtidsutsiktene på rentemarkedet er gode.

 

 

På tide med å refinansiere?

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!

Alle grafer: Eiendom Norge og Eiendomsverdi