Stabile renter med sterke boligpriser

- PENGER.no

Boligprisene steg med 0,1 prosent i juli. Noe som er sterkt for en måned der det pleier å synke litt.

Dette er sterkere tall enn vi forventet, sa Eiendom Norges direktør Christian V. Dreyer da prisene ble lagt frem i formiddag.

Følg Penger.no på Facebook!

Eiendomsmeglerne bekrefter dette:

– Juli er den måneden hvor omsetningen tradisjonelt sett er på sitt laveste. Det var overraskende, men representerer også den trenden vi har sett første halvår. I Eie har sommeren i år har vært normal med en omsetning på 102 boliger, sier administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie eiendomsmegling i en pressemelding.

Opp i Tromsø, friskmeldt i Kristiansand

Det siste året har prisene i Tromsø steget med 12 prosent. Sjefen i Eiendom Norge tror toppen nærmer seg:

– Vi forventer at Tromsø normaliserer seg. Men det har jeg riktignok sagt noen måneder, sa han.

Christian Dreyer
Christian Dreyer, administrerende direktør i EiendomNorge (Foto: Solfrid Sande)

Dreyer tror også at markedet i Kristiansand er i ferd med å komme seg etter å ha å ha hatt lav prisutvikling det siste året.

På sør-vestlandet er det også et godt marked, mener Dreyer:

– Stavangermarkedet kommer til å holde seg prismessig svakere. men det er fordi det bygges mye. Det er altså mer snakk om en moderat prisutvikling, og ikke en sterk prisvekst, sa han.

Mer om prisutviklingen i norske byer kan du lese på Dine Penger

Mest leiligheter solgt

Det har vært lavt salg av boliger i juli. For eksempel ble det i Oslo solgt bare 15 eneboliger, mens det ble solgt 650 leiligheter.

Prisveksten på 2,6 prosent siste år forklares med frykt for enda høyere priser:

– Folk kjøper boliger til høye priser i dag fordi de er “redde” for enda høyere priser i morgen, sier Odd Nymark i landets største megler, EiendomsMegler 1.

– Dette har vi særlig sett i markedet for ett- og toromsleiligheter hvor det i sommer har vært kraftige budrunder drevet av studenter og deres foreldre, forteller han.

Endret utlånspraksis og stabile renter

“Alle” eksperterne tror på en god bolighøst. Blant annet er det nå greit å få boliglån:

– I fjor så vi at bankenes restriktive utlånspraksis som enkeltfaktor påvirket boligmarkedet mer enn forventet. Bankenes utlånsvilje er nå endret, sier Hedda Ulvness.

Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.
Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling.

– Tilliten til boligmarkedet er definitivt tilbake, sier Odd Nymark i EiendomsMegler 1.

Skandiabanken senket renten rett før sommeren, men bankenes sjeføkonomer tror ikke på noe rentekutt nå:

– Utviklingen i boligmarkedet og en svakere krone peker mot at Norges Bank burde avstå fra å kutte rentene denne høsten, skriver SEBs Erica Blomgren på Twitter i formiddag.

Les flere reaksjoner på E24

Christian V. Dreyer skriver i sin blogg tirsdag at han nå håper at myndighetene ikke strammer inn bankenes utlånsregler:

– Oppfordringen til myndighetene (les: Finanstilsynet) er derfor at en skal la markedet regulere boligmarkedet, og ikke nå bremse markedet kunstig gjennom reguleringer på kredittsiden.

 

Slik får du beste boliglån

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan få låne. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!

 

Les også: Slik bytter du bank